Velká výstava dresů! Projděte si historii zlínského hokeje

Síň slávy zlínského hokeje si na letošní prázdniny připravila překvapení. Všem fanouškům představí sbírku originálních dresů napříč historií zlínského hokeje. Jedná se o jednu z nejucelenějších sbírek v rámci hokejových dresů nejen v tuzemsku, kromě grafické podoby dresů připomene také samotné hráče, kteří je oblékali. Výstava bude probíhat od 8. do 17. července v NC Čepkov. Prvních pár informací poskytl Libor Kožík, marketingový manažer klubu a kurátor sbírky Síně slávy zlínského hokeje.

Na co se fanoušci mohou v rámci výstavy těšit?

Na to, že celý Čepkov bude posetý historií zlínského hokeje. Sbírka je koncipována tak, aby byla zajímavá jak pro pamětníky posledních 40 let, tak i pro mladé fanoušky, kteří se chtějí něco dozvědět o historii našeho klubu. Ve sbírce bude okolo sta jedinečných dresů, kdy žádná sada dresu zde není zastoupena dvakrát. Například od sezony 1988/89 je sbírka až na jednu výjimku kompletní. Z každé sezony jsou všechny varianty, tedy žlutá, modrá a případně speciální dresy. Výstavu připravujeme již delší dobu a pevně věřím, že jednou bude mít své trvalé umístění, nikoliv jen dočasné na několik dní.

Kolik je ve sbírce nyní dresů?

Pomalu se blíží ke sta kusům. Oficiálně je nyní ve sbírce 94 jedinečných dresů, ale v rámci výstavy to nechci přesně specifikovat, protože jednám o zapůjčení pár dresů ze soukromých sbírek a věřím tomu, že se přes magickou stovku přehoupneme. Pomoct mohou i fanoušci, pokud mají nějaký hodně starý dres doma, tak se můžeme domluvit na zakoupení nebo zapůjčení. Nyní pátráme především po hadrových dresech s "G" na hrudi.

Jak sbírka vznikala a je již dokončená?

Ne, sbírka není ukončená a pravděpodobně nikdy nebude. Je potřeba se na to dívat ze dvou směrů, do minulosti a do budoucnosti. Hledání starých hadrových dresů je velice náročné, objevují se velmi zřídka a zvlášť v 80. letech jsou velké mezery. Věřím, že na zajímavé dresy ještě narazíme a do sbírky je přidáme. A pochopitelně na druhou stranu každý rok klub vydává nové dresy, které jsou obratem zařazovány do sbírky.

Sbírka vzniká organizovaně několik let a jsou za ní stovky hodin práce a také určité finanční investice. Zde bych chtěl hrozně moc poděkovat všem lidem, kteří se na ní podíleli a hlavně panu Sedlákovi, bez kterého by nebylo možné kompletovat sbírku na takové úrovni. Jako každá sbírka je to pátrání po malých střípcích, vyměňování, smlouvání, zvlášť při našich maximalistických ambicích, kdy chceme mít každého hráče jen jednou.

Takže sto dresů se rovná sto různých hráčů?

Ano, přesně tak. To je další jedinečnost, protože si uvědomujeme, že dres je jen artefakt, ale historii tvoří ti, kteří v nich hráli. Hráče nemohu pochopitelně vystavovat, takže sbírka a výstava je koncipována tak, aby u každého dresu bude cedulka s popiskem, komu dres patřil a co ve Zlíně v hokeji dosáhnul. Samozřejmě jsme se vždy snažili mít ty nejvýznamnější hráče historie, ale v tomhle je sbírání kruté. V některých případech mám v jednom roce více dresů významných hráčů a nemohu je dát do sbírky a v jiné sadě jen jeden dres hráče, který ve Zlíně odehrál jen pár utkání. Ale i tak nejvyšší soutěž ve Zlíně hrálo ca. 510 hráčů, takže skoro pětina z nich zde bude mít cedulku.

Bližší program bude představen v příštích dnech.