VIDEO: Zlín je pro mě prioritou, chci týmu pomoci vrátit se do extraligy, říká Valentin Claireaux

Po skončení minulé sezóny se vrátil domů, kde se během letních měsíců připravoval individuálně. Pro mnoho fanoušků tak bylo překvapením, když hokejoví Berani oznámili, že s v jejich dresu bude francouzský útočník Valentin Claireaux nastupovat také v nadcházejícím prvoligovém ročníku. A nikam jinam se během něj nechystá, jeho cílem je vrátit žlutomodré zpátky mezi elitu.

K mužstvu se francouzský forvard připojil se začátkem přípravy na ledě. „Bylo super být znovu doma s rodinou, teď jsem ale zpátky a těším se, že znovu naskočím na led,“ říká Claireaux.

Absolvoval přitom dlouhou cestu, z domova na ostrově Saint Pierre a Miquelon cestoval přes deset hodin a dvakrát přitom musel přestupovat mezi lety. „Přijel jsem v úterý, byla to dlouhá cesta. V noci jsem se vyspal dobře ale chtělo by to víc. Dnes jdu poprvé na led a večer se snad konečně vyspím pořádně,“ těší se.

Přestože žije na severoamerickém kontinentu jen kousek od pobřeží Kanady, na ledě v přípravě ještě nestál. „Doma jsem na ledě nebyl, měl jsem dlouhou sezónu a po mistrovství světa jsem si potřeboval na chvíli dát pauzu a pročistit hlavu, což je pro mě hodně důležité,“ líčí Claireaux.

Sezóna s Berany pro něj sice skončila už v březnu, o dva měsíce později si však v dresu francouzského národního týmu zahrál na mistrovství světa v Rize. „Bylo to fajn, hráli jsme znovu po dvou letech, kdy to kvůli covidu nešlo. Dostali jsme možnost hrát v elitní skupině a svůj cíl jsme splnili. Měli jsme v týmu spoustu nových kluků, pro které to bylo první mistrovství a popasovali se s ním skvěle“ hodnotí jednatřicetiletý Francouz své reprezentační spoluhráče.

Poté si užil zaslouženou dovolenou, kterou strávil se svou rodinou. „Pár dní jsme byli ve Francii s rodinou mé ženy, pak jsme letěli domů na ostrov Saint Pierre a Miquelon u Kanady a tam jsme byli s mou rodinou,“ popisuje otec pětileté dcery.

I během prázdnin ale poctivě trénoval, aby zůstal v dobré kondici. „Spolupracuji s kondičním trenérem z našeho národního týmu. Pracujeme spolu už dvanáct let, takže mě perfektně zná a sestaví mi plán přesně podle toho co potřebuji. Mně už pak stačí jen dělat co mi řekne, funguje to zatím skvěle, takže v tomto jsem připravený bez problému,“ říká Claireaux.

Nyní se už ale připravuje s týmem, do Zlína se podle svých slov těšil. „Jsme rád, že jsem zpátky. Mrzí mě, jak dopadla minulá sezóna, ale teď už se naplno soustředím a těším na novou výzvu. Jsem tu proto, abych týmu pomohl vítězit a vrátit se zpátky do extraligy. Nedávám si žádné osobní cíle. Samozřejmě bych chtěl být produktivní, ale pokud v zápase nedám gól a my ho vyhrajeme 5:0, tak mi to rozhodně vadit nebude. Musíme být úspěšní jako tým a toho dosáhneme, když budeme silní pospolu a táhnout za jeden provaz,“ je odhodlaný jeden z klíčových mužů sestavy Beranů.

Ten si vůbec poprvé v kariéře zahraje druhou nejvyšší českou soutěž. „Je to pro mě úplně nová zkušenost, nic moc o Chance lize nevím, takže to bude zajímavé. Budeme chtít dominovat a dát fanouškům to co chtějí, protože všichni se chceme vrátit zpátky do extraligy. Nebude to jednoduché, ale jsem si jistý, že to můžeme dokázat,“ věří Claireaux.

Ve Zlíně se mu navíc líbí, i proto se rozhodl zůstat. „Byl to první tým, za který jsem si po příchodu do Česka zahrál, takže mám ke Zlínu speciální vztah. Vždycky jsem se tu cítil dobře, a i proto jsem se rozhodl zůstat. Během léta jsem měl možnost jít jinam, ale řekl jsem agentovi, že pokud se vrátím do Česka, tak jedině do Zlína a jsem rád, že to tak dopadlo,“ popisuje francouzský legionář.

Poté, co bylo oznámeno jeho setrvání ve Zlíně se vyrojily spekulace o tom, že by během sezóny mohl odejít na střídavé starty v extralize. Claireaux se ale nikam nechystá. „Vůbec jsme se o tom s agentem nebavili, nic takového není na stole a ani nikam nechci. Plně se soustředím na Zlín a na to, jak se nám bude dařit tady,“ říká.

A co by chtěl oblíbený útočník vzkázat zlínským fanouškům? „Chtěl bych všechny pozdravit, doufám, že si užívají léto a že se brzy potkáme na stadionu a že nám budou pořádně fandit a poženou nás kupředu,“ těší se.