Přes převahu porážka. Junioři podlehli Plzni dvěma slepenými góly ve třetí třetině

Dlouho vyrovnaný zápas, v němž měli zlínští junioři výraznou herní převahu, a přesto z něj nemají ani bod. Takový byl páteční duel Jenáčkovy družiny s Plzní, jež si ze Zimního stadionu Luďka Čajky po výhře 3:1 odváží všechny tři body. Rozhodla o nich dvěma slepenými góly v půlce třetí třetiny.
7.kolo, pá 23.9.2022, Zimní stadion Luďka Čajky
Zlín
Plzeň
1:3
(0:0, 1:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 30. Frömel (Chludil) – 39. Dáňa (M. Soukup, Hodinář), 48. Borák (M. Soukup, Kubíček), 48. D. Soukup (Matuška). Rozhodčí: Skopal, Čuňočka – Vašíček, Smetková. Vyloučení: 1:3. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 76. Střely na branku: 31:28. Průběh utkání: 1:0, 1:3.

Synek – Burian, Nábělek, Hamrla, Špaňhel, Zavřel, Velikovský, Kráčalík – Kaláč, Holba, Dědek, Pilát, L. Heš, Frömel, Marek, Matúšů, Chludil, Laciga, Čechmánek, Ramert.

Korytar – Houdek, Skok, Jiříček, Buzek, Kubíček, Hodinář, Jánský – Mazanec, Kaiser, Borák, D. Soukup, Pešek, M. Soukup, Hořejší, Beránek, Titlbach, Řehoř, Matuška, Dáňa.

Úvodní třetina branku nenabídla. Hrál se bojovný hokej s množstvím ofsajdů, zakázaných uvolnění a také soubojů u mantinelu. Berani, kteří soupeře jasně přehrávali a nepouštěli jej vůbec k žádnému tlaku na svou branku, si vytvořili všehovšudy dvě větší šance. První měl Frömel, jenž se tváří v tvář Korytarovi pokusil o zakončení mezi nohama. Ve druhém případě byl útočícím hráčem Lukáš Heš, který však v dobré příležitosti musel hrát bekhendem, a tak gólmanovi soupeře příliš potíží nezpůsobil.

Druhá dvacetiminutovka už byla podstatně zajímavější. Ve 27. minutě vysprintoval za zblokovaným kotoučem při oslabení Šimon Frömel a krátce byl sám proti plzeňskému gólmanovi. Při pokusu o střelu byl ale zablokován vracejícím se obráncem. Jen o minutu později pak přišlo vyloučení i na druhé straně a Berani už přesilovku využít dokázali. Díky ztrátě hole jednoho z plzeňských hráčů ve středním pásmu se vepředu ocitli v přečíslení 4 na 2. Chludil vyslal prudký přesný pas na před bránu najíždějícího Šimona Frömela, kterému stačilo kotouč jen usměrnit a přizvednout za záda Korytara.

Ačkoliv svěřenci Luboše Jenáčka měli ze hry výrazně více a mohli se spoléhat na pevnou obranu, dvě minuty před druhou sirénou Plzeň vyrovnala. Josef Dáňa kličkou do bekhendu překonal brankáře Tobiáše Synka. V posledních vteřinách ještě zkoušel překvapit Lukáš Heš, po 40 minutách však bylo skóre 1:1.

Ve třetí části pak přišlo selhání žlutomodrých. Ti hráli prvních 45 minut zápasu jednoznačně lépe a vytvářeli si tlaky v útočném pásmu, jenže vše padalo na špatné produktivitě. Třeba když zkraje třetiny Čechmánek tečoval jen do plzeňského gólmana. Indiáni tak museli trestat a v 48. minutě dali tak trochu z ničeho dva góly, jež rozhodly o osudu celého pátečního zápasu. Nejprve se prosadil Matyáš Borák, pouhou tři čtvrtě minutu po něm také Dominik Soukup.

A pak už se zápas dotahoval velmi těžce. Ševcům lehce zdřevěněly nohy a do hry se přidala nervozita, jež útočné snažení komplikovala. Přesto měl solidní příležitost třeba Lukáš Chludil, jehož dobře mířenou střelu vychytal spolehlivý brankář Korytar. Právě na něm skončila většina zakončení v závěru utkání, který už Zlínu k navýšení bodového zisku nepomohl. Junioři jsou tak stále na čísle 8. Navýšit jej mohou hned v sobotu v poledne, kdy nastoupí proti pražské Spartě.

Ohlasy trenérů

Luboš Jenáček (hlavní trenér PSG Berani Zlín): Přijel další dobrý soupeř, loňský mistr. Mají samozřejmě mladší kádr, ale byli mistry republiky i v dorostu, takže ti kluci prostě hrají dobře, mají dobré návyky, hrají jak stroj, bruslí výborně... ale takový je v podstatě každý soupeř. Soupeř nám odskočil z 1:1 na 3:1 a pak už to bylo těžké. Myslím si, že bohužel rozhodující byl gól na 1:1, tu třetinu jsme měli dohrát na 1:0 pro nás, zápas by se potom vyvíjel jinak. Pak už ve stresu toho utkání jsme odstoupili od některých věcí, které chceme hrát. Každý to chtěl brát na sebe, bohužel to nevedlo k úspěchu. Moc jsme si nepomohli ani v přesilovkách. Věřím, že zítra to utkání zvládneme lépe.

Fotogalerie