Junioři proti Spartě sahali na body, nakonec padli v samém závěru

V rámci 8. kola juniorské Extraligy dorazila na zimní stadion Luďka Čajky pražská Sparta. Berani se sice dostali do vedení, dvakrát však museli dotahovat dvoubrankovou ztrátu. Když už to vypadalo, že ševci vybojují výhru, přišel nešťastný obrat a Sparta si do Prahy veze všechny tři body.
8.kolo, so 24.9.2022, PSG aréna
Zlín
Sparta
5:6
(1:3, 2:1, 2:2)

Branky a nahrávky: 5. Frömel (Dědek, Marek), 22. Čechmánek (Laciga), 39. Čechmánek (Heš), 42. Frömel (Dědek, Zavřel), 43. Marek (Heš, Čechmánek) – 11. Hamršíd (Fábry, Tůma), 17. Senčák (Hamršíd, Hrabík), 19. Hrabík (Böhn, Vitouch), 28. Hrabík (Sečák, Vitouch), 58. Hrabovetskyi (Vašíček, Böhm), 60. Bareš (Vitouch). Rozhodčí: Kubičík, Obadal – Axman, Kučera. Vyloučení: 5:5. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 76. Střely na branku: 38:37. Průběh utkání: 1:3, 2:1, 2:2.

Synek – Burian, Nábělek, Hamrla, Špaňhel, Zavřel, Velikovský, Kráčalík – Kaláč, Babulík, Holba, Dědek, Pilát, L. Heš, Frömel, Marek, Matúšú, Laciga, Čechmánek, Ramert.

Liemann – Pavlák, Tůma, Böhm, David, Červenka, Ducháč – Vašíček, Novák, Barreš, Mácha, Odehnal, Hrabík, Senčák, Hrabovetskyi, Fábry, Vitouch, Václavík, Höll Hamršíd.

Berani do zápasu vstoupili dobře, už po čtyřech minutách otevřel skóre Šimon Frömel. Šanci vyrovnat měl za malý okamžik hostující Tomáš Václavík, jenž se prodral do úniku, nicméně brankář Tobiáš Synek ve spolupráci s obránci situaci vyřešil. V další příležitosti byl důrazný Ondřej Hrabík, na druhé straně to zkusil Matěj Zavřel. Vyrovnáno bylo v polovině první části. Jan Hamršíd se natlačil za obranu a propálil zlínského gólmana - 1:1.

Za malou chvíli musel na trestnou lavici Laciga, žlutomodří však oslabení sehráli výborně a soupeři v podstatě nic nedovolil. Do další šance se tlačil dnes velmi aktivní Frömel, tentokrát byl ale zpacifikován. Sparta v sedmnácté minutě otočila skóre. Zpoza branky vyjíždějící David Senčák překvapil Synka a dopravil puk do sítě. Při vyloučení Jakuba Kráčalíka šli hosté do trháku! Na brankovišti byl nejaktivnější Ondřej Hrabík, jenž puk dotlačil až za ležícího Synka. V závěru úvodní dvacetiminutovky ještě gólmanu Liemannovi zavařil Šimon Frömel, jeho průnik pokračoval střelou a dorážkami. Výsledkem byl alespoň nedovolený zákrok a ševci tak mohli zahájit druhou třetinu přesilovou hrou.

V první šanci prostřední části hry se zjevil kapitán Nábělek, jeho rána z mezikruží však skončila v náručí soupeřova brankáře. O pár chvil později už se Berani radovali, Jakub Čechmánek zapracoval na brankovišti a šikovnou tečí snížil. Sparta si dvoubrankové vede ní vzala zpět ve 27. minutě, autorem opět Ondřej Hrabík. Žlutomodří se odmítali vzdát, ve skvělé šanci se zjevili například Heš s Lacigou. Druhý jmenovaný vypálil z mezikruží, ale Matouš Liemann v brance podržel svůj celek. V závěru nejprve ujel obraně domácích Artem Hrabovetskyi, který Synka nevymíchal aby za malou chvíli svou aktivitou v brankovišti skóroval Adam Laciga. Laciga celkově odehrál výbornou třetinu, zapsal gól, asistenci, byl plný energie a pomáhal svým důrazem.

Na startu závěrečné periody se Beranům naskytla příležitost zahrát si přesilovku 5 na 3. A využili ji dokonale! Šimon Frömel pracoval na pravé tyči a když se k němu kotouč odrazil, bez problémů jej doklepl do sítě. A za minutu bylo ještě veseleji! Richard Marek obrátil skóre na 5:4 a zlínská střídačka byla u vytržení. Dvojnásobnou početní výhodu dostali i Pražané, sami se o ni však připravili vlastním faulem. Pět minut před koncem začali hosté tlačit. První nájezd Tobiáš Synek ještě ustál, po ztrátě obránců za brankou a střele Artema Hrabovetskyie z mezikruží už ovšem kapituloval. Bylo vyrovnáno! Vše nasvědčovalo tomu, že zápas míří do prodloužení, 45 vteřin před koncem však Albert Bareš vypálil hned po vhazování a překonal zaskočeného zlínského gólmana.

Zlínští junioři tak po nadějném průběhu podlehli Spartě v závěru a zapíší třetí prohru v řadě.

Ohlasy trenérů

Martin Hamrlík (PSG Berani Zlín): Zápas se mi samozřejmě nehodnotí dobře, protože ještě dvě minuty před koncem jsme vedli, bohužel to skončilo tak jak to skončilo. Ten zápas byl nahoru, dolů, mysleli jsme si alespoň na bod a ani ten nakonec nemáme. Pro nás to bylo nešťastné utkání.