Junioři ztratili vedení 3:0, přesto se nakonec radují z výhry

Poslední domácí zápas v první části extraligy sehráli zlínští junioři proti kladenským Rytířům. Ševci za sebou měli divoký zápas s Plzní, který ovládli v poměru 7:6. Tentokrát se nejednalo o tolik gólově bohaté utkání, ovšem minimálně poslední třetina byla hodně zajímavá. Berani do ní vstupovali s vedením 3:0. Rytíři ale nesložili zbraně, zabojovali a povedlo se jim utkání srovnat. Muselo dojít až na nájezdy, kde bod navíc zajistil Zlínu Dominik Matula.
34.kolo, st 29.1.2014, ZS Luďka Čajky
Zlín
Kladno
4:3sn
(1:0, 2:0, 0:3 - 0:0)

Branky a nahrávky: 13. Hlaváč (Matula), 27. Š. Kratochvíl (M. Kratochvíl), 28. Zaremba (Matula, Buchta), rozh. náj. Matula – 42. Kalla (Kobes, Macháček), 49. Kolařík (Habrdla, Bunda), 60. Machač (Kalla, Šilhavý) Rozhodčí: Husička - Blaha, Wesley Vyloučení: 3:3 Využití: 1:1 V oslabení: 0:0 Střely na bránu: 34:22 Diváci: 76 Průběh utkání: 3:0, 3:3, 4:3

Haloda – Stuchlík, Macharáček, Zbořil, Kužílek, Andrýsek, Buchta, Talán, Velčovský – Hlaváč, M. Kratochvíl, Dalajka, Gremlica, Zaremba, Karola, Š. Kratochvíl, Popelka, Stránský, Galuška, Matula, Hladiš

Švihálek – Větrovec, Hájek, Bunda, Doudera, Špaček, Kolařík, Potekhin, Rajter, Šmíd – Šilhavý, Macháček, Kobes, Doležal, Kalla, Habrdla, Machač, Janeček, Kružík, Veselý, Hovsepyan

Utkáni bylo zpočátku hodně vyrovnané. Na gól se muselo čekat do 13. minuty, kdy se prosadili domácí Ševci. Po střele od Matuly byl před Švihálek zmatek, v kterém se nejlépe zorientoval Jan Hlaváč a dorazil puk do sítě. Zlín byl na koni a mohl vzápětí přidat další branku. Po chybě na útočné modré hostí se do úniku řítil jeden ze zlínských útočníků. Nabral rychlost, pokusil se o zakončení do bekhendu, ale puk se mu zřejmě svezl po holi a skončil mimo. Navíc došlo k posunutí brány. Kladno dostalo šanci při prvním vyloučení zápasu. v 17. minutě si odešel sednout na trestnou Jiří Velčovský, ale početný výhodu se Rytířům zužitkovat nepodařilo. Do kabin se odcházelo za stavu 1:0 pro domácí.

Do druhé části hry vstoupili lépe Berani, kteří si vypracovali velkou šanci. Popelka vybídl ze strany najíždějícího Buchtu, který pálil z první, ale před odkrytou bránou trefil jen beton přesouvajícího se Švihálka. Domácí nemuseli zoufat dlouho. Trvalo to tři minuty a gól byl po bratrské spolupráci na světě. Matouš Kratochvíl vyslal puk na Švihálka, který kotouč vyrazil, zmocnil se ho Šimon Kratochvíl a bez problémů ho zasunul za záda Švihálka. Za okamžik navíc usedl na trestnou kladenský Habrdla a zlínští trestali. Matula stál za bránou. Dobře mezi kruhy viděl nikým nehlídaného Miroslava Zarembu, který sám před kladenským gólmanem zakončil přesně do sítě. Ani po dvou rychlých gólech se hra příliš nezměnila. Aktivnějším týmem byl Zlín a nic nenasvědčovalo tomu, že by se něco mělo ve třetí třetině měnit. Omyl!

Rytíři vstoupili do závěrečné třetiny v plné zbroji. Už za minutu a půl bylo sníženo. Kobes střílel z vrcholu kruhu na Halodu, který puk vyrazil, k dorážce se dostal osamocený Jiří Kalla a tomu nedělalo problém poslal puk nad lapačku Halody. Tlak Kladna pokračoval. Šilhavý zpoza brány přihrával před bránu na Kallu, který netrefil před prázdnou klecí puk. Následoval protiútok domácích, po kterém se zlínský útočník ocitl také před odkrytou bránou, ale trestuhodně minul. Krátce nato za Halodou zvonila horní tyč. Kladenští už zvedli ruce, ale rozhodčí dobře viděli, že puk se od horní tyčky odrazil ven a v bráně neskončil. Pak šel na trestnou Zaremba a hosté početní převahu zužitkovali. Habrdla vybídl ke střele od modré kapitána Václava Kolaříka, který se vší silou opřel do kotouče a prostřelil vše co mu stálo v cestě. Po dvaceti sekundách od vstřeleném gólu, mohl padnou další. Sám mezi kruhy se po chybě zlínského obránce ocitl Kalla, který vyslal ránu na Halodu, ale ten svůj tým podržel.

Šance hostí pokračovali i nadále. Macháček z prostoru mezi kruhy střílel mimo. Haloda se po puku natahoval, ale kdyby kladenský útočník trefil bránu, zřejmě by se jednalo o gól. Poté zahrozil Habrdla, který vystřelil a zlínskému brankáři tvrdá rána vypadla vedle betonu. Naštěstí pro Zlín se rychle zorientoval a schoval ho pod lapačku. V čase 58:56 si vzalo Kladno oddechový čas a ponechalo Švihálka na střídačce. Tento tah se ukázal jako správný. Kalla vybojoval kotouč za bránou, protlačil ho před Halodu, kde stál Patrik Machač, Haloda se nestihl přemístit a kladenský útočník vstřelil vyrovnávací gól.

Zlín přišel o pohodlný náskok 3:0 a muselo se prodlužovat. Když ani pět minut navíc nepřineslo branku, přišly na řadu nájezdy. Jako první se rozjel Zaremba, který kličkou do bekhendu nekompromisně proměnil. Poté na kladenské straně neuspěl Kolařík a ani zlínský Popelka. Radoval se až Doudera, který střelou pod vyrážečku srovnal stav na 1:1. Po něm se k nájezdu postavil Dominik Matula, který si rozhýbal brankáře, posla puk mezi betony a ten se se štěstím dostal za brankovou čáru. Jelikož nájezd Kružíka skončil na betonech Halody, mohli se z vítězství a bodu navíc radovat Ševci.

Ohlasy trenérů

Robert Svoboda (PSG Zlín): Z naší strany to byl špatně uhraný zápas. Vedli jsme 3:0, utkání bylo víceméně rozhodnuté, ale soupeř to nezabalil a díky bojovnosti i troše štěstí tady uhrál bod, přestože jsme měli příležitosti přidat nějaké branky. Hráčům jsem říkal, že hrají o svoji pohodu a o své jméno. Je to škoda, ale naštěstí to rozhoduje jen o postavení v tabulce.