Třetí třetina rozhodla, junioři si vezou tři body ze Sparty

Předposlední kolo první části extraligy juniorů zavedlo zlínské hráče na led pražské Sparty. Před utkáním byl tým z hlavního města jen o dva body za Berany. Očekávala se vyrovnaná bitva a té se diváci v holešovické Tipsport aréně také dočkali. Na gól se muselo čekat až do 43. minuty, kdy síť za zády Neužila rozvlnil Hlaváč. O šest minut později přidal další a vítěznou trefu Matula. Sparta v 54. minutě ještě snížila, ale více se jí nepovedlo. Ševci si domů vezou tři body.
35.kolo, pá 14.2.2014, Tipsport arena
Sparta
Zlín
1:2
(0:0, 0:0, 1:2)

Branky a nahrávky: 54. Pulkrab (Budiak) – 43. Hlaváč (Andrýsek, Galuška), 49. Matula (Sedláček, Buchta) Rozhodčí: Fraňo - Ledinský, Beránek Vyloučení: 5:2 Využití: 0:0 V oslabení: 0:0 Střely na bránu: 27:44 Diváci: 61 Průběh utkání: 0:2, 1:2

Neužil – Skřivánek, Vokurka, Bílek, Slavíček, Březina, Vacek – Schwamberger, Augustin, Arnošt, Soumelidis, Litera, Brzobohatý, Pulkrab, Budiak, Černoch, Brém, Brejcha, Krudenc

Svoboda – Řezáč, Stuchlík, Macharáček, Kobylík, Kužílek, Andrýsek, Buchta, Velčovský – Hlaváč, Dalajka, Gremlica, Zaremba, Karola, Hladiš, Popelka, Stránský, Galuška, Matula, Sedláček, Vyoral

Do utkání vstoupily oba týmy opatrně a na první náznak šance si diváci museli počkat až do páté minuty, kdy sparťanský brankář Neužil likvidoval tvrdou střelu Zaremby z vrcholu levého kruhu. Zlín působil klidnějším dojmem, a to zejména proto, že byl častěji na puku. Nicméně Sparta to vynahradila náznakem agresivních brejků. V polovině první třetiny došlo po levici zlínského golmana Svobody k osobnímu souboji, po kterém zůstal na ledě ležet jeho spoluhráč Řezáč. Rozhodčí hlásil na hostující střídačku vyražený dech, ale obránce naštěstí dojel po chvíli na střídačku po svých. K nevoli hostů se nevylučovalo. Na straně Sparty se do dobré příležitosti dostal Brém, ale ani on nezměnil stav skóre, takže oba týmy odešly do kabin za bezbrankového stavu.

Druhá třetina se nesla v podobném duchu, ale šancí přeci jen přibylo. Těsně po zahájení druhé části dorážel nahozený kotouč na Svobodovu bránu Brém, ale backhandem z metru před bránou netrefil. Na druhé straně pocítil Neužil tvrdost střely zlínského Karoly, která zaduněla o jeho hruď. Důkazem, že na ledě to jiskří, byla také potyčka zlínského kapitána Matuly se sparťanským Březinou po jedné z útočných akcí hostů. V této dvacetiminutovce měl Zlín (rovněž jako v té první) příležitost dvou přesilových her, ale ani tentokrát žádnou nevyužil. Brankáři mohli pomýšlet na čisté konto.

Na úvod třetího dějství málem zahrozil svým únikem domácí Pulkrab, ale jeho akce skončila zakázaným uvolněním. Ve 43. minutě utkání konečně padla branka, ale do sítě domácích, když kotouč dopravil do sítě Neužila Michal Hlaváč. Jednobrankové manko Spartu nakoplo a Svoboda měl v druhém brankovišti plné ruce práce, ale svůj tým podržel. Své kvality prokázal také při vyloučení Stránského. Ve 49. minutě Zlín navýšil své vedení zásluhou svého kapitána Dominika Matuly, který našlápl podél pravého mantinelu a svou střelu procedil skrz výstroj Neužila do brány. Hosté si vytvářeli stále velké příležitosti, ale Neužil ještě držel Spartu v naději na vyrovnání.

V 54. minutě se jí podařilo snížit. Do úniku dva na jednoho ujeli Budiak s Markem Pulkrabem, při čemž druhý jmenovaný zúročil pěknou žabku od svého spoluhráče přes hůl bránícího hráče a puk umístil k levé tyči Svobody. Holešovičtí mohli vyrovnat pět minut před koncem, když Brzobohatý nahrával před bránu Pulkrabovi, ale ten tečoval mimo. V závěru zápasu si trenér domácích Stránský vzal oddechový čas, ale kvůli vyloučení Augustina nemohl zkusit hru bez brankáře se šesti muži v poli.

Ohlasy trenérů

Darek Stránský (HC Sparta Praha): Byl to rychlý zápas, nicméně nebyli jsme dostatečně nebezpeční. Hráli jsme hodně do obrany, na to jsme apelovali, ať je co nejnižší počet obdržených gólů. Myslím si, že utkání rozhodly pro nás dost nešťastné góly. Chybělo nám štěstíčko v koncovce, na jeden gól se vyhrát nedá.

Robert Svoboda (PSG Zlín): Myslím si, že to bylo velice dobré utkání, jako když hrála Sparta u nás. Sparta patří k těm lepším týmům v extralize juniorů. Bylo to dynamické utkání, bylo tam hodně zvratů a myslím si, že oba brankáři podali vynikající výkon.