Junioři nezvládli na Spartě třetí třetinu a prohráli 0:4

NOEN extraliga juniorů měla na programu 8. kolo nadstavbové části, v rámci kterého se zlínští hokejisté představili na ledě pražské Sparty. Na úvodní branku se čekalo až do začátku třetí třetiny, ale o to větší smršť po ní následovala. Pražané během dvou minut a čtyř sekund překonali hned třikrát brankáře Svobodu a rozhodli tím o svém vítězství. Hosté nedokázali na rychlý úder zareagovat, naopak v závěru ještě počtvrté inkasovali.
44.kolo, st 5.3.2014, Incheba arena
Sparta
Zlín
4:0
(0:0, 0:0, 4:0)

Branky a nahrávky: 43. Skřivánek (Procházka, A. Chlapík), 45. Černoch (Vacek, Schwamberger), 45. A. Chlapík (Procházka, F. Chlapík), 55. Schwamberger (Soumelidis, Černoch). Rozhodčí: Pešina - Špála, Ledinský. Vyloučení: 8:9, navíc A. Chlapík (SPA) 10 min OT. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 62. Střely na branku: 28:30. Průběh utkání: 4:0.

Neužil – Bílek, Březina, Mikliš, Skřivánek, Slavíček, Vacek, Vokurka – Arnošt, Brejcha, Brém, Brzobohatý, Budiak, Černoch, Chlapík A., Chlapík F., Krudenc, Procházka, Schwamberger, Soumelidis

Svoboda – Buchta, Kobylík, Kužílek, Macharáček, Řezáč, Talán, Urbanec, Zbořil – Dalajka, Galuška, Gremlica, Haničinec, Hladiš, Hlaváč, Jurík, Kratochvíl Š., Matula, Stránský, Vyoral, Zaremba

První šanci utkání si po individuální akci vytvořil zlínský Vyoral, když nabral dobrou rychlost ve středním pásmu a ještě před modrou čarou tvrdě vypálil na Neužila. Brankář Sparty střelu vyrazil vyrážečkou. V zápětí měl obrovskou šanci opět Zlín. Domácí obránce Mikliš chtěl z obranného pásma křižně rozehrát, ale kotouč mu sjel z hole přímo před najetého Stránského, který ale na domácího brankáře kličkou na lapačku nevyzrál. Na druhé straně kluziště se do akce protlačil Brém, jeho střelu Svoboda vyrazil. Kotouče se zmocnil Březina, ale ani on ranou od modré čáry nenačal skóre zápasu. Na konci první třetiny ještě tvrdě střílel po přihrávce Brzobohatého domácí Arnošt, nicméně jeho střela jen zaduněla o zadní plexisklo.

Na začátku druhé dvacetiminutovky opět zkoušel vstřelit branku holešovický Arnošt, ale jeho střela se jen zvenčí otřela o Svobodovu klec. Zlínský tým v této fázi utkání přidal na tempu a dostával se ke slibným příležitostem častěji než domácí tým. Na Neužila nejdříve najížděl od levého mantinelu Zaremba a po něm také středem pásma Stránský. Díky několika přesilovým hrám se ke slovu dostala také Sparta. Při trestu Řezáče ujel kolem pravého mantinelu A. Chlapík a nastřelil pravou tyč zlínské branky. Přestože si oba týmy vypracovaly šance a byly aktivní, ani ve druhé části gól nepadl.

Ve třetí části hned z úvodu dostali slovo oba brankáři. Po několika odrazech ve zlínském obranném pásmu se ke kotouči dostal A. Chlapík, jehož střelu zápěstím Svoboda vyrazil. Holešovický brankář zase musel čelit závaru před svou bránou po lehkém nahození kotouče od modré čáry. Při vyloučení zlínského Urbance začal nečekaně silný útok Sparty. Ve 43. minutě napálil od modré čáry odražený kotouč David Skřivánek a kotouč prošel Svobodovi někde mezi paží a pravým betonem. Ve 45. minutě přihrával Vacek Jiřímu Černochovi, který přesnou střelou rozvlnil hostující síť podruhé. To Zlín zaskočilo, naopak domácí byli ještě nebezpečnější. O 17 sekund později Procházka přesně přihrál Adamu Chlapíkovi a ten se po několika příležitostech v předchozích minutách konečně prosadil střelou po ledě.

Hosté na nenadálou situaci reagovali oddechovým časem. Na ledě to začalo jiskřit. Po dohraném souboji za brankou Zlína se na ledě dokonce strhla bitka, ze které vyšel vítězně dnes velice aktivní A. Chlapík. Přes veškeré snažení obuvníků o korigování stavu Sparta přidala další branku zásluhou Daniela Schwambergra, který elegantně od levého mantinelu přebruslil zlínského obránce a s přehledem zavěsil pod víko soupeřovy klece.

Po výtečné závěrečné části z pohledu Sparty si domácí připisují do tabulky důležité 3 body (celkem 13), což jim zajišťuje prozatímní 3. pozici v bojích o play-off ve skupině B za Litvínovem a Vítkovicemi.

Ohlasy trenérů

Darek Stránský (HC Sparta Praha): V prvních dvou třetinách moc šancí nebylo, spíš se jednalo o střely z dálky. Trošku nám vázla kombinace, takže jsme rádi, že jsme šli do třetí třetiny bez inkasovaného gólu. V přestávce jsme si řekli, že zkusíme cpát všechno do branky, podařilo se nám dát dva slepené góly a to zápas rozhodlo, takže jsme spokojení.

Robert Svoboda (PSG Zlín): Čtyřicet minut hry bylo perfektních, byla otázka, kdo dá branku. Sparta využila přesilovku, my jsme udělali zbytečné chyby a to rozhodlo zápas. Je to pořád dokola – trápíme se v koncovce. Nedá se říci, že bychom neměli příležitosti k tomu, abychom se prosadili. Nevzdáváme boj o postupovou čtyřku, skupina je zatím vyrovnaná a my máme ještě dva zápasy.