Junioři udrželi naději na play off, přestřelku rozhodl Jurík

Z l í n - Nadstavbová část NOEN extraligy juniorů vrcholí a zlínští mladíci stále bojují o postup do play off. Zápas o bytí, či nebytí dokázali berani zvládnout, ač to neměli vůbec jednoduché a prohrávali. Po první třetině ševci vedli, ale Vítkovice dokázali otočit výsledek. Zápas se rozhodoval až v závěrečné periodě, kde v úvodu padly hned tři branky. Duel rozuzlil až dvě minuty před koncem zlínský útočník David Jurík, který tak udržel naděje týmu trenéra Svobody na postup.
45.kolo, pá 7.3.2014, ZS Luďka Čajky
Zlín
Vítkovice
4:3
(1:0, 0:2, 3:1)

Branky a nahrávky: 11. Vyoral (Sedláček), 42. Buchta (Jurík, Urbanec), 43. Sedláček (Matula, Urbanec), 58. Jurík (Sedláček, Matula) – 25. Ollender (Štencel), 38. Ollender (Sysala), 43. Štencel (Sysala). Rozhodčí: Fiedler – Adamec, Poruba. Vyloučení: 8:8. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 60. Střely na branku: 37:29. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 1:2, 2:2, 3:2, 3:3, 4:3.

Svoboda M. – Buchta, Kužílek, Macharáček, Stuchlík, Talán, Urbanec, Zbořil – Dalajka, Galuška, Gremlica, Hladiš, Hlaváč, Jurík, Kratochvíl Š., Matula, Sedláček, Stránský, Vyoral, Zaremba

Svoboda R. – Štencel, Hawlík, Jonáš, Černín, Charvát, Demel, Puzič – Ollender, Sysala, Slováček, Holý, Ballner, Blahuta, Škutchan, Gelnar, Kuťák, Rimmel

Hned v úvodu utkání mohli jít hosté do vedení, když se vítkovický Škutchan prosmykl mezi obránci Zlína a v tváří tvář Svobodovi neuspěl. Na druhé straně se domácí Matula prokličkoval zpoza brány až před svatyni vítkovických, ale trefil pouze dobře stojícího gólmana hostů. Chvíli na to se ocitl v samostatném úniku Kratochvíl, ale ve velké příležitosti selhal. Zlínští byli za svou aktivitu odměněni. Sedláček přebruslil posledního obránce hostů, zmocnil se puku v útočném pásmu a těsně před vyjetým Svobodou stačil zakončit, u vyraženého puku byl nejrychleji Jan Vyoral a ten neměl se zakončením sebemenší problém. Ostravané se snažili zvrátit nepříznivý stav, ale marně. Nepovedlo se to ani Slováčkovi, který nikým neatakován v blízkosti Svobody tečoval střelu od modré. Do konce první třetiny se již nic neudálo, a tak šly oba celky do kabin za stavu 1:0 pro žluto-modré.

Na začátku druhého dějství se mohl postarat o vyrovnání vítkovický Blahuta, ale na jeho pokus Svoboda ještě stačil. V čase 24:47 už bylo vyrovnáno. Štencel nahodil puk na Svobodu, který přes skrumáž hráčů neměl dostatečný výhled, puk tak jen vyrazil na hůl Samuela Ollendera a ten vyrovnal stav utkání na 1:1. A to nemuselo být pro hosty vše. Do vedení je mohl opět poslat Ollender, ale tentokrát vypadnutý puk z lapačky Svobody neumístil přesně. Ševci byli v druhé třetině jako opaření. Do jedné z mála příležitostí se dostal Macharáček, ovšem připravený Svoboda jeho pokus od modré snadno vyrazil. Do další šance hostů se dostal Blahuta, ale bekhendem jen trefil beton Svobody. Berani neubránili vyrovnaný stav a v čase 37:05 inkasovali. Sysala se prokličkoval z obraného pásma až před bránu domácích, krásným pasem našel najíždějícího Samuela Ollendera, který se s pukem nemazlil a pohotovou ránou poslal hosty do vedení.

Ševci se nechtěli smířit s vidinou poslední třetiny v této sezóně na domácí půdě a využili přesilovou hru v poměru pěti proti třem . Nejdříve nechytatelnou ránou vyrovnal v čase 41:23 Lukáš Buchta. O pár sekund na to procpal Dominik Hladiš puk za Svobodovy záda. Hosté dlouho nezaháleli a odpověděli vzápětí. David Sysala vyhrál v útočném pásmu vhazování, poslal jej na Jana Štencela a ten vyslal tvrdou ránu od modré, která nešťastně propadla mezi betony domácího brankáře. Hra byla poté hodně hektická. Zejména oba gólmani se měli na pozoru. Na obou stranách bylo spousta vyloučených, z čehož pramenily nebezpečné příležitosti, ani jedna však nebyla využita. Když už se zdálo, že se nic zajímavého nestane, domácí udeřili. Dvě minuty před koncem základní hrací doby se před bránou nejlépe zorientoval David Jurík a překvapením všech skončil puk v bráně. Vítkovice devět sekund před koncem hráli přesilovou hru pět na tři, ale vyrovnat se jim nepodařilo. Berani vydřeli veledůležité tři body a o postup se pojedou porvat do Litvínova.

Ohlasy trenérů

Robert Svoboda (PSG Zlín): Musím všechny hráče pochválit. Věděli o co hrají. Do utkání jsme vstoupili dobře, mohli jsme si vypracovat i vyšší náskok. Měli jsme vyložené šance v první třetině, potom se hra vyrovnala, soupeř přidal, šťastným gólem jsme zvítězili a stále zůstáváme ve hře o play off.