Napodruhé už to proti Kometě nevyšlo, dorostenci v Brně prohráli

Vzhledem k další dohrávce dříve odloženého utkání šli dorostenci do akce opět v úterý. Podruhé ve čtyřech dnech změřili síly s brněnskou Kometou, a zatímco v sobotu si s moravským rivalem poradili, tentokrát odešli z ledu poraženi. Domácí hokejisté se ujali vedení v první třetině, důležitým momentem pak byla i jejich druhá trefa tři vteřiny před druhou přestávkou. Zlínští začali dávat góly až v závěru zápasu, to už ale byla ztráta příliš vysoká.
9.kolo, út 8.2.2022, Winning Group Arena
Kometa Brno
Zlín
4:2
(1:0, 1:0, 2:2)

Branky a nahrávky: 5. Červenka, 40. Šantora (Zduba, Eich), 48. Nekvapil (Rakus, Mitro), 51. Eich (Bělohlav, Mitro) – 57. Pilát (Hamrla, Uherek), 58. Holba (Pilát). Rozhodčí: Kohoutek – Zábršová, Měkýš. Vyloučení: 4:4. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 55. Střely na branku: 41:24. Průběh utkání: 4:0, 4:2.

Kavan – Antony, Zubíček, Máša, Spanel, Eich, Mitro, Kuswito – Kos, Rakus, Pavlík, Nesvadba, Zduba, Červenka, Škodík, Bělohlav, Nekvapil, Šantora.

Uherek – Kotala, Řezníček, Hamrla, Kopřiva, Mikel, Špaňhel, Šišák – Urban, Vaculík, Hampl, Holba, Pilát, Pešák, Babulík, Kaláč, J. Heš, Klimek.

Kometa vstoupila do odvety se zlínským výběrem lépe, když se jí podařilo v páté minutě vsítit úvodní branku utkání. Michal Červenka vybojoval kotouč v obranném pásmu a ujel zlínské defenzívě. Brankáře Uhereka si Červenka položil pomocí forhendové kličky a následně kotouč zametl za gólmanova záda. Zlín byl blízko vyrovnání v desáté minutě, když hostující Pilát ujížděl sám na domácího brankáře Kavana. V souboji jednoho proti jednomu vystihl modrobílý gólman bekhendovou kličku Piláta, čímž udržel těsné vedení svého týmu. Dobré zákroky předvedl i zlínský Uherek, jenž si poradil jak s nebezpečnou dorážkou z bezprostřední blízkosti Matěje Bělohlava, tak se samostatným únikem Kamila Škodíka.

Zlínští hokejisté nastoupili do druhé třetiny velmi aktivně, z čehož vyplynuly velké šance hostů, které musel řešit brankář Kavan. Výpad dvojice Pilát, Holba nejprve zakončoval první jmenovaný pouze do betonu domácího brankáře, od nějž kotouč doputoval na úplně volného Holbu, jenž trefil ve slibné pozici pouze Kavanovu výstroj. Další výpad dvou útočících hráčů proti jednomu obránci zakončoval zlínský Kaláč, jehož střelu domácí brankář vyrazil vyrážečkou. Vzápětí si poradil i s nebezpečnými dorážkami.

Kometa mohla navýšit pět minut před koncem druhého dějství, když brněnský Škodík sebral volný puk a ujížděl osamocený směrem k Uherekovi. Útočník Komety se rozhodl pro svižnou střelu do horní poloviny brány, leč jeho rána proplachtila nad horní tyčí hostující klece. V závěru prostřední periody se musel opět činit gólman Kavan, který vykryl tváří v tvář Babulíkovu bekhendovou kličku. I přes velký obnos hostujících šancí, se radovala z gólů domácí Kometa. Tomáš Šantora se dostal na hranici brankoviště ke kotouči, odkud prohodil puk mezi rukou a tělem zlínského brankáře, čímž rozvlnil tři sekundy před závěrečnou sirénou podruhé v zápase zlínskou síť.

Zlín nebyl s průběžným výsledkem spokojený a nechtěl odejít z utkání s prázdnou. Před Kavanem se nachomýtl Babulík, jehož pokus z velké blízkosti vyrazil domácí brankář vyrážečkou. Kometa zvýšila gólový rozdíl v čtyřicáté sedmé minutě. Robin Rakus hrál s pukem na pravém mantinelu v útočném pásmu, odkud našel u tyče číhajícího Michala Nekvapila, který měl práci lehkou, jelikož na něj zívala odkrytá brána. Brno pokračovalo ve střílení branek. Z velkého tlaku se vyvrbila šance pro kapitána Lukáše Eicha, který brankáře Zlína překonal rychlou kličkou do bekhendu.

Zlín se i přes náskok Brněnských nevzdával. Kouzlo brankáře Kavana odčaroval čtyři minuty před koncem utkání Tomáš Pilát, který poslal puk do horního rohu. Derby okořenila bitka mezi domácím obráncem Sebastianem Mitrem a hostujícím kapitánem Markem Šišákem. Hostujícímu mužstvu se podařilo dokonce snížit na dvougólový rozdíl, když puk za brankovou čáru dostal Martin Holba. Brněnský klub si zbytek závěrečné pasáže hry pohlídal a dotáhl ho do zdárného konce.

Ohlasy trenérů

Radek Bělohlav (HC Kometa Brno): Rozhodujícím faktorem byl výkon našeho brankáře. Mrzí mě, že jsme pro něj nezvládli vybojovat čisté konto. Soupeř hrál výborně a své góly si zasloužil. My jsme byli produktivní a s jistotou vzadu jsme zápas dotáhli ke třem bodům.

Radek Pšurný (PSG Berani Zlín): Myslím si, že jsme byli herně lepší, ale jednoznačně rozhodl špičkový výkon brankáře Kavana, který podal reprezentační výkon. Šancí jsme si vytvořili hodně, ale dva góly jsou málo.