Dorostenci doma přehráli Hradec Králové

Dorostenci si po včerejší porážce s Jihlavou dokonale spravil chuť na vlastním ledě, kde jednoznačně porazili Hradec Králové. Mladí Berani si postupně vybudovali tříbrankový náskok, který bez větších problémů drželi. Lvi se sice nevzdávali a nalezli snížení, ale po bleskové zlínské reakci přece jen ztratili dech a po zbytek utkání nestíhali. V závěrečné periodě ševci přidali ještě jeden gól, takže si došli pro poklidné vítězství. Hosté deset minut před koncem upravili na konečných 5:2.
16.kolo, pá 18.2.2022, PSG aréna
Zlín
Hr.Králové
5:2
(1:0, 3:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 11. Hamrla (Marek, Urban), 21. Marek (Urban), 23. Holba (Babulík), 35. J. Heš (Vaculík, Kotala), 41. Mikel (Hamrla, Vaculík) – 34. Mach (Král), 51. Trejbal (Mach). Rozhodčí: Pavel – Šobáň, Kaprál. Vyloučení: 3:6. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 69. Střely na branku: 37:34. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 5:1, 5:2.

Kowalczyk – Kotala, Řezníček, Hamrla, Mikel, Kopřiva, Špaňhel, Šišák – Urban, Vaculík, Hampl, Holba, Marek, Babulík, Kaláč, J. Heš, Klimek

Meišner – Fiala, Žaba, Pavlič, Burda, Mráz, Bezlepec, Samek, Pavlík – Jón, Vencl, Síla, Hora, Mach, Klíma, Trejbal, Král, Novotný

Berani hráli od úvodního buly aktivně a hned zatápěli hostující obraně. Po dvaceti vteřinách však přišel zbytečný faul Richarda Babulíka z přemíry snahy v útočném pásmu, takže horko mohlo být pro změnu domácím. Opak byl ale pravdou, ševci se bránili skvěle, a dokonce vysunuli do náznaku příležitosti Richarda Marka.

V 5. minutě přišla první závažnější příležitost, Martin Vaculík se prezentoval pohlednou stahovačkou, nakonec však rozvlnil jen boční síťku. Nutno zmínit, že drtivá většina zápasu, především tedy první dvě třetiny, se hrály ve velmi vysokém tempu, na vidění tak bylo plno osobních soubojů a bruslařsky náročných střídání. To ševcům sedlo mnohem více, což bylo po celé utkání jednoznačně vidět.

V polovině úvodní periody jsme se dočkali prvního gólu. Obránce Adam Hamrla si šikovně sjel do střelecké pozice, zpoza branky obdržel kotouč a svým precizním švihem otevřel skóre zápasu. A za pár minut mohlo být pro Mountfield ještě hůře! Richard Marek šel v přečíslení do brankoviště, šikovně tečoval střílenou přihrávku a zasáhnout musela horní tyč Meišnerovy svatyně. Zlínský rychlík jen zklamaně zvedl hlavu ke stropu PSG arény. V první třetině jsme se pak dalšího vzruchu nedočkali.

To ale slušně zaplněnou zlínskou halu nemuselo mrzet, hned v prvních pěti minutách druhé periody totiž bylo na ledě vzrušení habaděj! Nejdříve se po necelých čtyřiceti vteřinách prosadil velmi dobře hrající Richard Marek, o dvě minuty později se parádní individuální akcí zapsal mezi střelce také Martin Holba, jenž nejprve zaujal precizní stahovačkou a následně gólovou ranou z mezikruží! Rázem to bylo 3:0!

A brankostroj se vůbec zastavit nemusel. Za pár okamžiků totiž pro změnu musel zachraňovat situaci Samuel Kowalczyk po smolné ztrátě puku jeho spoluhráčů, jeho skvostný semafor určitě potěšil všechny zlínské příznivce. Mounfield velká šance herně zvedla, otěže zápasu však nadále drželi pevně v rukou Berani.

Snížení však přeci jen přišlo, ve 35. minutě k tomu Východočechům pomohla přesilovka. Martin Mach s vypjetím všech sil bojoval v brankovišti proti přesile, a kus černé gumy skutečně dotlačil až do sítě. Žlutomodří si však připravili skvostnou odpověď! Hned po sedmnácti vteřinách se z rychlé protiakce prosadil Jakub Heš a znovu to bylo o tři branky. To byl nejspíš zlom celého utkání, protože od této chvíle se tempo hry lehce zpomalilo.

Po dvou rychlých gólech se na ledě začaly budit emoce a byli jsme svědky hned několika ostrých strkanic. Jednoznačně však vyčnívala regulérní bitka pověstného tvrďáka Zdeňka Urbana s Markem Mrázem. Žlutomodrý útočník svého soupeře povalil a oba tak vyfasovali dvě trestné minuty. Zděnek Urban obecně odehrál velmi dobré utkání, odvedl spoustu defenzivní práce a jak je jeho dobrým zvykem, nezalekl se žádného souboje.

Beranům se povedl vstup i do třetí třetiny, ve které ještě dohrávali přesilovou hru. A právě z ní udeřil obránce Tomáš Mikel na netradičním postu v brankovišti, kde se pohotově vytočil a zametl puk do sítě. Následně se musel činit zlínský brankář Samuel Kowalczyk, jenž hasil několik slibných šancí soupeře, včetně přečíslení dva na jednoho. Jednou však strážce domácí svatyně přece jen kapituloval, nestačil totiž na střelu Jana Trejbala v 51. minutě.

Hradec sice vykřesal jiskřičku naděje, ke stahující jízdě se však vinou vlastích faulů vůbec nedostal. Berani tak už žádné další nepříjemnosti nepřipustili, atraktivní duel po zásluze vyhráli a donutili padnout silný Hradec Králové způsobem, který se v nadstavbě ještě nikomu nepovedl. Východočeši prohráli vůbec poprvé o více jak dvě branky. Odměnou ševcům budiž dotáhnutí se na čtvrtou příčku, kterou Mountfield nyní drží pouze o skóre!

Ohlasy trenérů

Radek Pšurný (PSG Berani Zlín): Chtěl bych dnes kluky pochválit. Myslím si, že dnes jsme byli herně lepší a po zásluze jsme vyhráli.

Fotogalerie