Dorostenci dál čekají na domácí výhru, Porubě podlehli po prodloužení

Dorostenci z Baťova města v rámci 3. kola Extraligy dorostu přivítali na svém ledě rozjetou Porubu. Lídr skupiny byl od začátku aktivnější, naopak Berani dopláceli na časté chyby v defenzivě. Ačkoli domácí v závěrečné pasáži hry zaveleli k velkolepému obratu a sahali po třech bodech, Ostravané se ještě dokázali vrátit a bod navíc urvat v prodloužení.
3.kolo, čt 22.9.2022, PSG aréna
Zlín
Poruba
5:6p
(1:2, 1:2, 3:1 – 0:1 )

Branky a nahrávky: . 18. Mikel (Frolo, Kos), 22. Vaculík (TS), 51. Heš (Holba, Vaculík), 56. Mikel (Lukaštík, Kos), 58. Kos (Frolo, Klimek) – 8. Koida, 9. Yevtiekhov (Skorokhod, Koida), 29. Indrst (Zachariasz, Jeřábek), 38. Yevtiekhov (Stasjuk, Skorokhod), 58. Zachariasz, 61. Jeřábek (Hansel). Rozhodčí: Poláček – Blažek, Šobáň. Vyloučení: 3:7. Využití: 0:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 123. Střely na branku: 32:39. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:4, 5:4, 5:6.

Kowalczyk – Kotala, Mořkovský, Kopřiva, Mikel, Uřičář, Lukaštík, Schmied – Vaculík, Kos, Holba, Pečner, Valášek, Pešák, Frolo, Hampl, J. Heš, Klimek.

Láryš – Dragon, Stasiuk, Jeřábek, F. Veselý, Gebauer, Bortoli, Pavlíček – Zachariasz, P. Sobol, Yevtiekhov, Indrst, Koida, Hansel, M. Veselý, Vehovský, Skorokhod, Hlaváč.

Úvod zápasu Beranům nevyšel. Nejprve se domácí neprosadili v přesilovce aby v sedmé minutě ve vlastním oslabení inkasovali. Rodion Koida, jedna z nejvýraznějších tváří četné ukrajinské legie v hostujícím dresu, se prosmýkl na kruhu, dojel až k brance a zakončil za trošku překvapeného Kowalczyka. Neuběhly ani dvě minuty a bylo ještě hůře. Oleksi Yevtiekhov si sjel do mezikruží a prostřelil zlínského brankáře. V závěru třetiny se ševci vrátili do zápasu, Tomáš Mikel vypálil od modré, kotouč byl zřejmě ještě tečován a zaplul mezi betony brankáře Láryše.

Vstup do prostřední periody měli žlutomodří naopak velmi dobrý! Už po minutě se do obrovské šance prokousal Martin Vaculík a vynutil si trestné střílení, které suverénně proměnil legendární forsbergovou kličkou. Bylo vyrovnáno a zdálo se, že Zlín přebírá otěže zápasu. Šanci dostat se do vedení měli Berani ve dvojnásobné přesilovce, jedna střela se sice otřela o tyč, nic víc však domácí nevymysleli. A tak přišel v polovině zápasu trest! Jakub Indrst proskočil za obranu, obhodil Kowalczyka a vsítil tak svou první branku v dorostenecké kategorii!

Větších šancí jsme se pak delší dobu nedočkali. Hrozila spíše Poruba, ani ta si však nevytvářela žádné tutovky. Výjimkou byl úprk Martina Vaculíka ve vlastním oslabení, zlínský forward však byl včas vyrušen a ani nezakončil. V závěru třetiny hosté odskočili. Jeden z domácích beků trestuhodně namazal soupeři, kotouč se chvíli kutálel brankovištěm než se odrazil ke zcela volnému Oleksiji Yevtiekhovovi, jenž už jen zametl kus černé gumy do sítě.

Třetí třetina byla divočina, padaly branky a rozdávaly se tresty. Nejprve se řešil ostrý zákrok na obránce Lukaštíka, pobyt na trestné lavici si vyzkoušeli i Jan Valášek nebo Tomáš Hansel. První velkou šanci měli žlutomodří ve 45. minutě, Martin Vaculík v přečíslení zvolil střelu, ale brankář hostí svůj celek podržel. O pět minut později zahájil stíhací jízdu svým technicky provedeným gólem Jakub Heš. Za chvíli bylo dokonce vyrovnáno, svou druhou brankou se prezentoval Tomáš Mikel! A když důrazný Jakub Kos za chviličku poslal ševce do vedení to bylo na PSG aréně teprve veselo - obrat byl dokonán! Poruba si vzala timeout, po jeho vypršení se vrhla do útoku a světe div se - dokázala vyrovnat! Olaf Zachariasz si do brankoviště stoupl tak šikovně, že nahození z úhlu nasměroval do sítě! Šlo se do prodloužení!

Nastavený čas po minutě ukončil obránce Ondřej Jeřábek! Mladý bek našlápl na pravém křídle, natlačil se před soupeře, projel brankovištěm a zakončil podél Kowlaczykova betonu. Bylo rozhodnuto! Poruba tak po třech zápasech zůstává neporažená, naopak Zlín na vítězný úspěch z Třince nenavázal a připisuje si do tabulky jeden bod.

Ohlasy trenérů

Lubomír Vosátko (PSG Berani Zlín): V zápase jsme udělali strašně moc defenzivních chyb, proto jsme dostali tolik gólů. Takových chyb se v obraně musíme zbavit a musíme jednoduše dělat lepší rozhodnutí než dnes. Když dáme doma pět branek tak musíme vyhrávat.

David Moravec (HC RT TORAX Poruba): Byli jsme dnes šťastnější, za což jsme rádi. Ke konci zápasu se hrálo nahoru, dolů, nehráli jsme vůbec systém. Kluci to chtěli vzít na sebe aby to nějak uhráli a zbytečně tahali puky zpět do našeho pásma. To se nám nevyplatilo. Tu třetí třetinu jsme měli dohrát 4:2, kdyby už nepadaly góly tak bereme tři body. Jsme ale rádi za dva, bylo to těžké. Na ledě bylo spousta okolností, které nás brzdily, přičemž teď nemám na mysli jen zlínské hráče.