Dorostenci proti Slavii statečně bojovali, na postup do čtvrtfinále ale nakonec nedosáhli

Zlínští dorostenci se po vybojovaném domácím zápase vrátili do pražský led, kde usilovali o postup do čtvrtfinále. Celou první třetinu byl poslední zápas osmifinále vyrovnaný, oba celky vstřelily po jednom gólu. Ve druhém dějství ale domácí strhli vedení na svou stranu a zpočátku třetí části dokonce odskočili na rozdíl tří branek. Ševci nechtěli připustit konec sezony a během necelých tří minut snížili na rozdíl jediného gólu, ale na kýžené vyrovnání nakonec nedosáhli. Pražané se nakonec prosadili do prázdné zlínské klece a zajistili si postup. Zlínští dorostenci tedy zakončili sezonu mezi šestnácti nejlepšími týmy soutěže.
OF3, út 14.3.2023, Zimní stadion Eden
Slavia
Zlín
5:3
(1:1, 1:0, 3:2)

Branky a nahrávky: 10. Havlíček (Pšenička, Kubánek), 24. Kucharčík (Curran), 42. Kucharčík (Tittl, Ciolek), 44. Matějovský (Poletín, Curran), 59. Lorenz (Curran) – 11. Pečner (J. Heš, Vaculík), 48. Kos (Pečner, Mikel), 50. Vaculík (Lukaštík, Mikel). Rozhodčí: Glanc, Hacaperka – Pěkný, Motl. Vyloučení: 4:4, navíc Hlavička (SLA) 5 min + OK. Využití: 2:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 198. Střely na branku: 43:37. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 4:1, 4:3, 5:3.

Bašta – Lorenz, Pšenička, Ciolek, Kubánek, Skyba, Labuzík, Marek – Hlavička, Chludil, Tittl, T. Poletín, Matějovský, Havlíček, Filip, Kucharčík, Grebeníček, Curran

Kowalczyk – Schmied, Mořkovský, Uřičář, Lukaštík, Mikel, Řezníček, Kotala – Plšek, Pešák, Pečner, Holba, Nesrsta, Kos, Kopřiva, J. Heš, Valášek, Vaculík

Sešívaný dorost nebyl daleko od výhry už ve druhém duelu ve Zlíně, ten ale nakonec po výhře po nájezdech vrátil sérii do Edenu. Domácí do třetího střetnutí vstoupili aktivněji a v první třetině si vytvořili spoustu šancí. Jednu z nich měl v páté minutě Filip, kterého ale v úniku zastavil brankář Kowalczyk. Neúspěšně dopadla i akce Currana o necelých pět minut později – Poletín totiž jeho nahrávku promáchl.

Přesto to byli slávisté, kterým se podařilo jako prvním pohnout skóre. Chybu v rozehrávce hostů využil v desáté minutě Jakub Havlíček a zajistil svému týmu vedení. To však netrvalo ani minutu, protože právě po vyloučení Havlíčka o dvacet vteřin později srovnal v přesilovce Luca Pečner.

Zbytek úvodní třetiny ale opět patřil sešívaným, kteří zakončovali jeden útok za druhým. Pro ně bohužel neúspěšně, přestože akce Matějovského a zejména Kucharčíka, který si elegantně obhodil zlínskou obranu, rozhodně domácí příznivce potěšily. Druhý gól nepřinesl ani závěr první části, který se téměř celý odehrával v obranném pásmu Beranů.

Na útočnou snahu slávisté navázali i v prostřední části, ve které se jim po necelých čtyřech minutách podařilo využít přesilovku. Curran sebral vyraženou střelu Matouše Jana Kucharčíka a vrátil mu ji do mezikruží, odkud ji domácí útočník se štěstím procpal puk do sítě.

Druhou brankou ale útočná aktivita Slavie na nějakou chvíli utichla, což způsobilo i následný faul Denise Hlavičky, kterému rozhodčí za napadení udělili pětiminutové vyloučení a osobní trest do konce utkání. Sešívaný brankář Bašta i obrana ovšem početní výhodu soupeře ubránili, i díky tomu, že Zlín se o dvě minuty kvůli vlastnímu faulu sám oloupil.

Po návratu k vyrovnanému počtu hráčů na ledě začali otěže zápasu opět přebírat sešívaní. Kowalczyk ve 35. minutě na poslední chvíli zastavil příležitost Kucharčíka, v závěru periody pak zlikvidoval několik pokusů Matějovského.

Aktivita svěřenců trenéra Slížka pokračovala rovněž ve třetí třetině, ve které už po půl minutě mohl udeřit Curran, jenž ale nahrávku Poletína netrefil. Smutnit však Pražané dlouho nemuseli. V čase 41:20 využil Tittlovu nahrávku Matouš Jan Kucharčík a zavěsil kotouč do horního růžku, dvě minuty nato pak v početní výhodě po Poletínově přesném pasu zvýšil na 4:1 Artur Matějovský.

Slávisté byli na koni, Zlín se ale nemínil vzdát bez boje. Ve 48. minutě minutu po vyloučení Currana snížil Dominik Kos a v polovině třetiny vstřelil kontaktní branku Martin Vaculík, který v oslabení ujel do brejku a našel mezeru mezi betony Bašty.

Závěr zápasu tak nakonec nabídl velké drama. Hostující fanoušci se předčasně radovali, když Plšek v 56. minutě nastřelil jen boční síť, těm domácím se zase zatajil dech, když se Kowalczyk fantasticky proti v přečíslení zakončujícímu Curranovi. Právě on ale v předposlední minutě našel mezi kruhy Tomáše Lorenze, který střelou do prázdné branky definitivně pojistil výhru i postup do čtvrtfinále. V něm se slávisté postaví Plzni, začínají v pátek a v sobotu zápasy na ledě soupeře.

Ohlasy trenérů

Ladislav Slížek (HC Slavia Praha): Zápas byl ubojovaný, ale takhle, jak jsme hráli dnes, tak takhle přesně si to představuju. Ten závěr byl z naší strany zbytečný, když jsme vedli 4:1. Některé góly byly zbytečné, ale ti kluci tím musí projít. Já jsem s dnešním výkonem maximálně spokojený. Rozhodující bylo určitě to, že jsme ubránili tu jejich dlouhou přesilovku. Při hře 5 na 5 jsme byli lepší a Zlín měl hlavně dobré přesilovky. Hráči jako Heš, Vaculík, Kos v útoku a Mikel v obraně hráli velice slušně a my jsme s tím měli problémy.

Lubomír Vosátko (PSG Berani Zlín): Série byla vyrovnaná, neskončilo to velkým rozdílem branek. Byl to moc hezký zápas, kluci z obou týmů do toho dali všechno. Soupeř byl šťastnější, ale myslím si, že jsme byli vyrovnaným soupeřem. Klukům musím poděkovat.