Statečný výkon na bodový zisk v Plzni nestačil. Berani opět s prázdnou

Hokejisté PSG Berani Zlín prohráli v utkání 13. kola Tipsport extraligy 2021/22 na ledě týmu HC Škoda Plzeň 1:4 a zůstali popáté v řadě bez bodového zisku. Před zápasem rozšířil marodku v obraně Martin Novotný (nemoc), zatímco extraligovou premiéru si odbyl devatenáctiletý junior Tadeáš Talafa. Indiáni šli hned ve druhé minutě do rychlého vedení. Zlínští vyrovnali na začátku druhé třetiny, ale Západopčeši strhli vedení ve 33. minutě opět na svou stranu. V domácím týmu řádili švédští útočníci Gustaf Thorell a Ludwig Blomstrand. Berani drželi krok až do 51. minuty, poté Plzeň přidala během dvou minut další góly a rozhodla souboj. Hosté dřeli až do závěrečné sirény, ale doplatili na nepřesnou koncovku a opět bídnou produktivitu. Jediný gól vstřelil Tomáš Mikúš. Zlín hraje v pátek 15. října doma se Spartou, začátek v 17:30 hodin.
13.kolo, ne 10.10.2021, LOGSPEED CZ Aréna, Plzeň
HC ŠKODA Plzeň
Berani Zlín
4:1
(1:0, 1:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 2. min J. Kindl (G. Thorell, Kvasnička), 33. G. Thorell (Blomstrand, Dzierkals), 51. Blomstrand (Bulíř), 53. Bulíř (Blomstrand, Jiříček) - 25. T. Mikúš (Honejsek, Žižka). Rozhodčí: Pešina, Pilný – Brejcha, Votrubec. Vyloučení: 5:4, navíc Kubiš (Zlín) na 5 minut a do konce utkání. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 2 675. Střely na branku: 37:21. Zblokované střely: 12:10. Hity: 5:2. Vhazování: 28/53 (53%) - 25/53 (47%). Průběh utkání: 1:0, 1:1, 4:1.

M. Svoboda - Čerešňák (A), Kaňák, Jiříček, Graňák, J. Kindl (C), Kvasnička - Kantner, Kodýtek (A), Schleiss - Dzierkals, Mertl, M. Lang - Blomstrand, G. Thorell, Bulíř - Malát, F. Přikryl, F. Suchý. Trenéři: Baďouček, M. Říha, Vlasák, Pejchar.

Kašík - Gazda, Trška, O. Němec (A), Talafa, Dluhoš, Žižka - Karafiát, Hejcman, T. Mikúš - Šlahař, Honejsek, Okál - Flynn, A. Zbořil, Kubiš (C) - R. Veselý, P. Sedláček, Köhler (A). Od 30. min navíc Sebera. Trenéři: Martin Hamrlík, L. Jenáček, Hrazdira.

Berani hráli hned ve 2. minutě úvodní přesilovou hru po faulu Graňáka, ale po dvaceti vteřinách se síly na ledě vyrovnaly. Plzeň za pouhých sedm vteřin při hře čtyři na čtyři otevřela střelecký účet zápasu. Kapitán Kindl dostal po vyhraném buly přihrávku od Kvasničky a z prostoru pravého kruhu mířil přesně nad beton brankáře Kašíka - 1:0. Zlín prověřil plzeňského brankáře Miroslava Svobodu ve 4. minutě, kdy od modré pálil nebezpečně Trška. Hosté poté zahrozili ve zbytku přesilové hry, v koncovce neuspěl Mikúš. Blízko vyrovnání stavu bylo duo Flynn, Zbořil, ale dorážka druhého jmenovaného mířila těsně vedle tyčky. Zlínští byli i za nepříznivého stavu aktivní a na Svobodu mířila sprška střel, jenže střelecký prach v podání Zbořila a Veselého byl vyprahlý. Horké chvíle pro Zlín nastaly v 9. minutě, ránu Schleisse z mezikruží vyrazil Kašíka a dorážka Kantnera šla vedle brány. Hosté se poté ubránili dalšímu oslabení a v dalších minutách stále dotírali s cílem vyrovnat stav. Podobně jako ve 13. minutě, kdy volný Mikúš trefil Svobodu a poté ve velké šanci selhal Honejsek. Západočeši odmítli dvougólový náskok v 15. minutě, Kantner s kličkou do forhendu na Kašíka nevyzrál. Podobně si vedli Lang i Graňák. Ještě před první sirénou měl vyrovnání na holi zkušený Köhler, těsný stav 1:0 pro Indiány se nezměnil.

Zlínští nastoupili do druhé třetiny zostra, střelecké příležitosti si vypracovali Okál a Veselý. Berani poté nevyužili další početní výhodu, ale sotva vyloučený Bulíř naskočil na led po zásluze srovnali stav. Mikúš vypálil z prostoru pravého kruhu, kotouč Svobodovi vypadl a došoural se za brankovou čáru - 1:1. Regulérnost gólu posvětili i videorozhodčí. Západočeši se snažili rychle odpovědět, ale hosté začali více napadat a nepouštěli soupeře do zakončení. A pokud se dostali do koncovky, byl na místě výborný Kašík. Gólman Zlína kapituloval až v přesilovce, kdy Indiáni zásluhou švédských forvardů strhli ve 33. minutě vedení opět na svou stranu a potrestali zbytečný faul Okála. Střelu Blomstrada vyrazil Kašík před sebe a Thorell kotouč šťastně tečoval do sítě - 2:1. Honejsek se protlačil v 36. minutě před Svobodu, který střelu zneškodnil střelu vyrážečkou. V samotném závěru třetiny fauloval kapitán Kubiš ramenem do obličeje Kaňáka, vyfasoval vyšší trest a odešel předčasně pod sprchy.

Berani se ubránili v úvodu třetí třetiny dlouhému oslabení, když Kašík lapil dvě střely Blomstranda. Hosté vzápětí dostali možnost přesilovky a nejblíže gólu byl v 46. minutě Šlahař. Jeho švih z prostoru levého kruhu skončil ve Svobodově lapačce. Indiáni v závěru přidali na tempu. Zatímco únik Kantnera ještě k úspěchu nevedl, do dvougólového náskoku šli domácí v 51. minutě. Po vyhraném buly vypálil tvrdou dělovku Blomstrand a nekompromisní rána se zastavila až v síti - 3:1. Zlínští selhali v koncovce, slibné šance na kontaktní gól neproměnili Karafiát a Okál. Zákonitě přišel trest v podobě čtvrtého inkasovaného gólu. Skvěle hrající Blomstrand poslal kotouč na Bulíře, který ho sklepl v 53. minutě do zlínské klece - 4:1. Berani statečně bojovali až do závěru, dřeli, ale zkorigovat nepříznivý stav se již nepodařilo.

Nejlepší hráči: Ludwig Blomstrand - Tomáš Mikúš.

Ohlasy trenérů

Václav Baďouček (hlavní trenér HC Škoda Plzeň): „Měli jsme dobrý vstup do utkání, dali jsme rychlý gól, což jsme si přáli. Poté jsme se přibrzdili dvojnásobným vyloučením. Přesto naše hra v první třetině byla dobrá, měli jsme tam hodně šancí a zápas jsme tu měli rozhodnout. Ve druhé třetině jsme trošku vypadli z rytmu, nebyli jsme důrazní a málo jsme se tlačili do brány. Umožnili jsme soupeři vyrovnat, ale bylo důležité, že jsme si vzali zpět brzy ztracené vedení. V poslední třetině už jsme opět měli více ze hry a dali jsme zaslouženě dvě branky. Jsme rádi, že jsme víkend zvládli za šest bodů.“

Martin Hamrlík (hlavní trenér PSG Berani Zlín): "Začali jsme špatně, neboť z první šance jsme inkasovali gól. Poté jsme vrátili zpět do zápasu, ale byli zbytečně jsme nervózní. Plzeň měla ve druhé třetině více ze hry, ale nerozhodný stav 1:1 nám vyhovoval. Poté rozhodl stupidní faul, zbytečné oplácení, které ještě v kabině potrestáme. Tým potřebuje pozitivní věci., Plzeň nás potrestala, z buly přišel třetí gól a zápas byl rozhodnutý. Byly tam ale i dobré momenty, ale Plzeň vyhrála zaslouženě."

Fotogalerie