Berani dvakrát vedli, ale nevydařená závěrečná třetina vzala šanci na body

Hokejisté PSG Berani Zlín prohráli v zápase 18. kola Tipsport extraligy 2021/22 na ledě týmu HC Motor České Budějovice 2:4 a bodově nenavázali na předchozí domácí výhru nad Kometou. Berani měli duel slibně rozehraný, neboť dvakrát vedli i zásluhou gólu do šatny před druhou sirénou. Třetí třetina hostům však hrubě nevyšla. O těsný náskok přišli zásluhou dvou gólů během necelých tří minut. Zlínští v závěru již nenašli recept na překonání brankáře Dominika Hrachoviny a odjeli z jihu Čech bez bodového zisku. Branky dali Tomáš Mikúš a Antonín Honejsek. V sestavě se objevil poprvé lotyšský obránce Roberts Mamčics, posila z Dinama Riga. Zlín hraje v pátek 29. října ve Vítkovicích.
18.kolo, út 26.10.2021, Budvar aréna, České Budějovice
HC Motor České Budějovice
Berani Zlín
4:2
(0:0, 1:2, 3:0)

Branky a nahrávky: 29. min Bindulis (Gulaš, Pech), 44. Percy (Štencel, Vondrka), 47. Holec (Chlubna, D. Voženílek), 60. Pech (J. Novotný) - 24. T. Mikúš (Vopelka), 40. Honejsek (T. Mikúš, Gazda). Rozhodčí: Lacina, Micka – Gerát, Hynek. Vyloučení: 5:6. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 5 302. Střely na branku: 31:19. Zblokované střely: 25:14. Hity: 6:2. Vhazování: 37/67 (55%) - 30/67 (45%). Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 4:2.

Hrachovina - Percy, Bindulis, Šenkeřík, Piskáček (A), R. Vráblík, Štencel, Štich - Gulaš (C), Pech (A), J. Ondráček - Chlubna, J. Novotný, Vondrka - Valský, D. Voženílek, Abdul - Karabáček, M. Hanzl, Holec. Trenéři: Modrý, P. Martinec, Fousek, S. Hrubec.

Huf - O. Němec (A), Suhrada, Ferenc, Trška, Gazda, Mamčics, Dluhoš – Vopelka, Hejcman, T. Mikúš – R. Veselý, Honejsek, Köhler (C) – Flynn, A. Zbořil, Karafiát – Sebera, P. Sedláček, Frömel. Trenéři: Jenáček, L. Rob, Martin Hamrlík, Hrazdira.

Berani hráli po opatrném začátku ve 3. minutě úvodní přesilovou hru, když za katr odešel Pech. Hosté se však do větší šance nedostali, střelecký pokus novice Mamčicse byl zblokován. Už při rovnovážném stavu hráčů na ledě byl Zlín aktivnější, ránu Suhrady domácí brankář Hrachovina vyrazil do bezpečí. V 7. minutě byl na konci budějovické kombinace Karabáček, ale trefil jen zlínského gólmana Hufa. Na druhé straně se dostal do úniku Karafiát, ale v poslední chvíli mu padl do střely vracející se Šenkeřík. Motor poté přepnul na vyšší rychlostní stupeň, do zakončení se dostali Gulaš a Abdul, ale bez úspěchu. Jejich hru srážely nepřesné přihrávky. Domácí dostali po faulu Flynna možnost hrát poprvé v utkání přesilovku, ta byla po prohřešku Gazdy ještě zvýhodněna na výhodu pět na tři v délce 39 vteřin. Kanonýr Gulaš nastřelil jen Hufa, kanadský bek Percy jen gólmanskou lapačku. Hosté se obětavou hrou v defenzivě ubránili oslabení bez ztráty. Před úvodní sirénou zahrozili Vráblík, Abdul, ale diváci se gólu v úvodních dvaceti minutách nedočkali.

Berani se ubránili na začátku druhé třetiny dalšímu oslabení a ve 24. minutě udeřili. Jihočeši zaváhali na modré čáře, do protiútoku se dostali Vopelka s Mikušem a slovenský forvard prostřelil Hrachovinu - 0:1. Premiérový bod si připsala i nová zlínská akvizice, lotyšský dlouhán Mamčics. Motor si přál srovnat stav a podařilo se mu to před polovinou duelu. Bindulis si sjel k prostoru nad kruhem a umístěnou ránou k pravé tyči překonal Hufa - 1:1. Po vyrovnávacím gólu domácí ožili a tlačili se stále více před zlínskou branku. Ve 34. minutě Piskáček těsně minul z blízkosti růžek zlínské brány. Na druhé straně Mikúš netrefil o pár centimetrů bránu. Zlínští poté promarnili druhou početní výhodu a poté měli velké štěstí. Ve 36. minutě Chlubna ve vyložené šanci selhal, neboť Huf se bravurně přemístil k tyčce. Zlínští si vzali vedení zpět na svou stranu gólem do šatny. Třináct vteřin před závěrem druhé třetiny se prosadil Honejsek, zkušeně obešel "stahovačkou" beka Štencla a přesně zamířil z úhlu nad rameno Hrachoviny - 1:2.

Budějovice podruhé v zápase srovnaly stav v úvodu třetí periody. Nejdříve domácí nevyužili přesilovku, ale sotva vyloučený Veselý naskočil na led jihočeská aréna jásala. Z pravého kruhu zamířil ve 44. minutě přesně umístěnou střelou k tyči Kanaďan Percy - 2:2. Za necelé tři minuty bylo pro zlínské barvy ještě hůře. Motor strhl vedení poprvé v duelu na svou stranu. Ve 47. minutě Chlubna nastřelil Hufa a z dorážky usměrnil kotouč do sítě volný Holec - 3:2. Hosté v závěru prahli po vyrovnání. Měli k tomu ideální možnost v podobě 38 vteřin trvající přesilovce pět na tři. Pumelice Tršky orazítkovala jen tyč. Berani v čase 56:33 minuty sáhli k power-play a Pech jen o centimetry minul vyhozeným kotoučem opuštěnou zlínskou svatyni. Srdnatě bojující hosté v posledních minutách už nenašli recept na překonání Hrachoviny. Motor stvrdil tříbodovou výhru 33 vteřin před závěrem, když Pech se trefil do prázdné svatyně přesnou střelou k tyči - 4:2.

Nejlepší hráči: Stuart Percy - Tomáš Mikúš.

Ohlasy trenérů

Jaroslav Modrý (hlavní trenér HC Motor České Budějovice): "Byli jsme na začátku utkání zbytečně nervózní. Měli jsme přesilovky, ale uskakoval nám puk a nebyli jsme schopni si připravit střeleckou pozici. Zlínu se povedlo pár kontrů a udělali z toho výborný zápas pro diváky. Poslední třetinu jsme hráli tak, abychom zvítězili. Věděli jsme, jak je tohle utkání důležité, protože v předchozích dvou jsme nebyli odměněni za tvrdou práci. Dnes jsme pracovali, aby jsme za vítězstvím šli."

Luboš Rob (první asistent trenéra PSG Berani Zlín): "Přijeli jsme sem v pozici posledního týmu. Věděli jsme, že České Budějovice poslední zápasy prohrály. Věřili jsme, že výhrou se můžeme nastartovat k bodovým ziskům. Troufnu si říci, že zápas byl vyrovnaný, ale bohužel jsme doplatili na nedůslednost na začátku třetí třetiny. Dvakrát jsme se nechali zbytečně vyloučit. V rozhodující chvíli puk nevyhodíme a domácí to hned potrestali. Vyrovnávací gól jsme nedali a odjíždíme odsud s prohrou. V naší hře stále chybí zodpovědnost, což nás sráží k zisku lepšího výsledku."

Fotogalerie